Hierboven zie je ons product

Een circulaire brug

 

De opdrachtgever: W.O.W platform.

De opdracht: kies met je groepje een brug en ga die brug herontwerpen, maak de brug circulair (circulair betekend dat je in het geval van een brug de brug makkelijk kan afbreken).

Deze opdracht valt onder de bètawereld: Mobiliteit en Ruimte, en de bètawereld: Water, Energie en Natuur.

 

Proces: We begonnen met een vooronderzoek, we hebben onder anderen onderzocht wat is nou eigenlijk circulaire economie, waar heb je het over als je praat over duurzaamheid in de bouw, hoe maak je nou eigenlijk een echt stevige brug, en voor bruggen heeft Rotterdam nou eigenlijk, uit wat voor onderdelen bestaat een brug nou onder andere.

Daarna moesten we een brug kiezen die we wouden herontwerpen, wij hebben voor de Erasmusbrug in Rotterdam gekozen. We vonden die brug wel interessant wanwegen dat grote witte ding op de brug zelf met die ijzeren dingen aan de pyloon.

Nadat we de brug hebben gekozen gingen we ideeën bedenken om de brug circulair te maken. We hebben 4 ideeën bedacht.

1 Co2 reiniger: De co2 reiniger zuigt de lucht op waar de co2 in zit, de co2 gaat via een enge buis naar een grote opslagkist onder in de pyloon, daar wordt de co2 opgeslagen en als de kast vol is wordt hij door een vrachtwagen geleegd.

2 Waterraden: de co2 reiniger heeft energie nodig, daarvoor hebben we waterraden tussen die pilaren onder de brug geplaatst die energie opwekken. Die energie kan ook gebruikt worden voor de lantaarnpalen aan de zijkant van de brug. De waterraden kunnen tijde kanten op zodat hoe de stroming ook loopt ze kunnen draaien.

3 Bomen: door bomen aan de zijkant van de brug te zetten kan je nog meer co2 uit de lucht halen omdat bomen co2 opnemen en zuurstof uitstoten. Door grote plantenbakken aan de zijkant van de brug te zetten met kleine boompjes erin kunnen de bomen co2 opnemen.

4 Pyloon in 3 stukken: Door de pyloon in 3 stukken te verdelen kan je later de onderdelen makkelijker hergebruiken en je komt tijdens het bouwen van de brug makkelijker aan de onderdelen.

 

Product:

Je kan zien dat de brug open kan dat is zodat de grotere boten er doorheen kunnen. De Pyloon is zoals je kan zien in meerdere stukken verdeeld. De ijzerdraden zijn bevestigd aan de pyloon en aan het wegdek. En de waterraden zitten onder het wegdek.

Dit was mijn 2e project