Een achtbaan zonder aardgas

 

Opdracht:

We konden kiezen tussen 2 opdrachten en de opdracht die wij hadden gekozen was om een vrijetijdsbesteding naar keuze, aardgasvrij te maken.

Deze opdracht valt onder de bètawereld: Water, energie en natuur

 

Opdrachtgever:

De opdrachtgever was Eureka!Cup.

 

Proces:

Allereerst hebben we een vrijetijdsbesteding gekozen. Dit is Walibi Holland geworden. Daarna zijn we begonnen met het vooronderzoek. Dat houd in dat je vragen gaat beatwoorden die door de opdrachtgever zijn gesteld. Met ons groepje konden wij niet al deze vragen beantwoorden, dus hebben we een afspraak met iemand van de technische dienst van Walibi geprobeerd te maken. Dit is gelukt en dus zijn we de vrijdag voor de kerstvakantie nog naar Walibi geweest. Het was heel leuk en we hebben allemaal antwoorden op onze vragen gekregen. We hebben daar te zien gekregen dat er 1 achtbaan is die wel 2,7 Megawatt per lancering gebruikt en dat is ongeveer evenveel als een heel huishouden per jaar en dat dan per lancering. Wij vonden dit zoveel dat we graag wilden kijken of we dat dan allemaal op groene energie konden doen. Ook weten we dat er bijvoorbeeld een windmolen in het festival terrein kan staan.

Na de kerstvakantie hebben we de opnames die we in Walibi hebben gemaakt uitgewerkt. Mica heeft een filmpje geëdit dat we tijdens de presentatie konden gebruiken. En we zijn aan onze ideeën begonnen.

We hebben alle ideeën uitgewerkt en we hebben ze uitgewerkt tot maquettes. Heleen en ik zijn bezig geweest met de windmolen en Mila en Mica zijn bezig geweest met het extra karretje naast de X-press.

Toen we daar allemaal mee klaar waren hebben Mila, Heleen en ik alle puntjes op de i gezet. Mica is ondertussen bezig geweest met de poster voor de presentatie. De poster is heel mooi geworden en ik denk dat over het algemeen het hele project wel mooi is geworden.

 

Ideeën:

We hebben 3 ideeën, waarvan we er 2 echt hebben gebruikt.

  1. Een windmolen. We hadden een windmolen bedacht omdat dat realistisch is, het zou echt in Walibi geplaatst kunnen worden. Ook levert een Windmolen genoeg energie om de X-press (die achtbaan die zoveel energie gebruikt) te voorzien van energie. Het enige probleem is dat er in de winter veel wind staat maar in de winter is Walibi gesloten. We hebben daarop een oplossing bedacht. Naast de windmolen staat er een soort enorme accu waar de energie die in de winter word opgewerkt kan worden opgeslagen. Als het dan in de zomer een keertje niet waait, kan je de energie die je had opgeslagen weer gebruiken.
  2. Een extra achtbaantje naast de X-Press. We wilden ook een extra achtbaantje neerzetten waar kinderen dan zelf kunnen rond trappen en op die manier energie opwekken. De bedoeling is dat de kinderen trappen en de energie die daarmee wordt opgewekt kan worden opgeslagen in kleine accu’s die op het karretje zitten. En later kan de energie van de kleine accu naar een grotere accu worden omgezet.
  3. Zonnepanelen. Een ander idee die we hadden waren zonnepanelen en dat is ook wel een goed idee, maar Walibi heeft dat idee zelf al. Er komt in het veld naast Walibi namelijk een Zonnepanelenpark waar Walibi ook op aangesloten wordt.

 

Eindresultaat:

Het eindresultaat was mooi, helaas heb ik nog geen foto’s. Dus die zal ik gaan zoeken en ze hierin zetten.

 

Samenwerking:

De samenwerking ging wel goed. Iedereen heeft ook wel gedaan wat zij moest doen. Je hebt natuurlijk altijd wel dat iemand zo af en toe afgeleid is, maar dat hoort er nu eenmaal bij.

 

Evaluatie:

Over het algemeen ben ik best tevreden, maar ik zou graag de windmolen willen verbeteren. Ook zou ik het voor een volgende keer prettig vinden als we de presentatie vaker kunnen doornemen en oefenen.

 

Eureka!Cup:

We zijn met ons team geselecteerd om mee te doen aan Eureka!Cup We moesten daarvoor een filmpje maken waarin we onze ideeën presenteerde. Met dat filmpje zijn we doorgekomen naar de volgende ronde, waar we vragen moesten beantwoorden die Eureka en de opdrachtgever hadden. Niet heel lang daarna hebben we te horen gekregen dat wij de Eureka!Cup hadden gewonnen! Op school is er nog een prijsuitreiking geweest waarbij we een bokaal kregen. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb