xxter

Opdrachtgever:

De opdrachtgever en contactpersoon is Fransje van Rijn. Zij werkt bij het bedrijf xxter. Hier is ze officemanager en software tester. Halverwege het project werd Freek-Jan Buijsman onze opdrachtgever. Hij regelt de techniek bij xxter.

Opdracht:

De opdrachtgever vraagt verschillende aanpassingen te ontwerpen voor de xxter, waardoor het product toegankelijker is voor blinde en slechtziende mensen. Naast deze aanpassingen heeft de opdrachtgever aan ons gevraagd om iets ontwerpen wat aangesloten kan worden op xxter. Dit product moet het dagelijks leven in huis makkelijker maken voor blinde en slechtziende mensen.

Plan van aanpak en Vooronderzoek:

Voor het brainstormen, hebben we een plan van aanpak opgesteld waarin een overzicht gegeven is van opdrachtgever, opdracht, eisen en een planning. Verder hebben we een vooronderzoek gedaan. Hierin is alle informatie te vinden die we nodig hadden om te beginnen met ideeën bedenken.

Plan Van Aanpak
PDF – 289,6 KB 34 downloads
Vooronderzoek Xxter
PDF – 249,9 KB 32 downloads

Concepten:

Concept 1:

Het allereerste concept is een verbetering van xxter. Het idee is om een aparte app te maken, xxter blind, waarin alles optimaal geregeld is.

Concept 2:

Het tweede concept is ook een verbetering van xxter. In de app is het scherm verdeeld in vier vlakken. Je kunt klikken op het vlak van de instellingen waar je naartoe wilt. Eén van de vier vlakken heeft de optie ‘overig’, hieronder vallen de instellingen die niet zichtbaar waren in het volgende scherm. Op het eerste scherm staan bijvoorbeeld de instellingen naar licht, temperatuur en beveiliging camera’s te zien, onder overig staat dan bijvoorbeeld ramen, muziek en een plattegrond van het huis waarop alle apparaten te zien zijn en dan is de vierde optie weer overig voor eventuele verdere instellingen. Op deze manier kun je met vier opties heel veel opties bieden. Binnen de instellingen van een bepaald apparaat, bijvoorbeeld temperatuur, krijg je dan de opties omhoog, omlaag, financiën enz. via hetzelfde systeem. Welke opties waar staan zijn volledig in te stellen op persoonlijke voorkeur.

Concept 3:

Het derde concept is een toevoeging op xxter. Er zou een centraal paneel geïnstalleerd worden in het huis. Dit paneel werkt in principe met hetzelfde systeem als te lezen is bij concept twee, maar dan met voelbare knopjes. Ook zit er een voorleesfunctie op en een scherm voormensen die niet blind zijn om de opties te zien. Dit centrale paneel zorgt ervoor dat mensen hun huis makkelijker kunnen bedienen zonder gebruik van de app.

Concept 4:

Het vierde concept is een optie om in de app een thermostaat toe te voegen op basis van merk en model. Er komt dus een extra box in de app waaronder de instellingen van de thermostaat te regelen zijn. 

Definitief idee:

Het definitieve idee bestaat uit twee onderdelen, een aanpassing en een toevoeging.

De aanpassing:

Om xxter toegankelijk te maken voor blinden, hebben we een plan gemaakt voor de app. In de tekening is te zien dat bij het opstarten van de app voor de ‘blinde-modus’ kan worden gekozen. In de blinde modus wordt gebruik gemaakt van een systeem waarbij het scherm verdeeld is in vier vlakken. Door een vlak te kiezen kom je in de instelling naar keuze. In deze instellingen kun je door middel van hetzelfde  bijvoorbeeld de lampen aan en uit zetten. De instellingen die niet passen op het eerste scherm van vier vlakken, zijn te vinden onder ‘overig’. ‘Overig’ is linksonder te vinden. Op deze manier kunnen alle instellingen binnen een aantal klikken gevonden en aangepast worden. De volgorde van instellingen is aan te passen op basis van persoonlijke voorkeuren. Naast de eerder benoemde instellingen is er ook een plattegrond van het huis. Hier is per kamer te zien welke apparaten aangesloten zijn op xxter. Op de plattegrond kunnen de instellingen aangepast worden, door op het apparaat te klikken waarvan je de instellingen wilt veranderen.

De toevoeging:

Om het dagelijks leven in huis voor blinden makkelijker te maken, hebben we een paneel ontworpen. Dit paneel wordt bevestigd op de muur. Het systeem is hetzelfde als bij de app, maar in plaats van vlakken wordt er gebruik gemaakt van knopjes. De vier knoppen die genummerd zijn, zijn de knoppen die naar de verschillende instellingen leiden. Hieronder bevinden zich een terug-knop en een home-knop. Verder zijn er nog drie knoppen die een vooraf ingestelde scene aan zetten. Bovenaan zit een draaiknop waarmee de temperatuur wordt geregeld. Alles wat gebeurt, is zichtbaar op een schermpje zodat het product ook makkelijk te gebruiken is voor een persoon die niet blind is.

De verbetering:

De toevoeging:

Eindverslag:

Al deze informatie hebben we in een eindverslag verwerkt. Hier staat precies wat we gedaan hebben en hoe we dit gedaan hebben.

Eindverslag
PDF – 250,0 KB 33 downloads