Rijksmuseum

In samenwerking met Heleen, Mica en Noa


Opdrachtgever:

Onze opdrachtgever is het Rijksmuseum. De contactpersonen waren Brique Sibbing en Gerrit Engberts. Brique Sibbing is coördinator duurzaamheid bij het Rijksmuseum en Gerrit Engberts is projectleider duurzaamheid en techniek.
In het verleden heb ik met één van mijn teamgenootjes de Eureka!Cup gewonnen en toen kregen we een kijkje achter de schermen bij het Rijksmuseum. Op deze manier zijn wij in contact gekomen met Brique Sibbing.

 

Opdracht:

Het Rijksmuseum bestaat uit een aantal verschillende gebouwen. Hierdoor wordt veel
energie gebruikt. Het Rijksmuseum probeert deze hoeveelheid te verminderen, door hun
gebouwen zo duurzaam mogelijk te maken.
In het museum zijn op dit moment verschillende producten die het totale energieverbruik van
het museum meten. Het probleem hiermee is echter dat, doordat het op zo’n grote schaal
gemeten wordt, dat er niet meer duidelijk is welke aanpassingen wel, en niet goed werken.
Nu is het aan ons de taak om een overkoepelende oplossing te bedenken die de
duurzaamheidscriteria van het Rijksmuseum overzichtelijk in kaart brengt en die dit op een
duidelijke manier naar de buitenwereld communiceert.

De wereld van techniek: Digitaal, media & Entertainment

 

Definitief idee:

Het product bestaat uit twee onderdelen die zijn ontworpen om elkaar te versterken. Het eerste onderdeel bestaat uit een systeem waarbij informatie wordt gegeven aan de bezoekers en het tweede idee bestaat uit een systeem waaruit blijkt wat de bezoekers al weten en wat er in het informatiesysteem moet komen te staan.

Onderdeel 1

Het eerste onderdeel bestaat uit een 3D-model van het Rijksmuseum. In dit model kan de bezoeker informatie krijgen over verschillende onderdelen in het museum. De volgende onderdelen met informatie kunnen worden verwerkt in het model. We hebben video's gemaakt om te demonstreren hoe dit werkt, helaas kunnen deze niet op deze site worden gedownload. 

WKO
Het Rijksmuseum maakt gebruik van een WKO (warmte-koudeopslag). Met deze installatie kan het Rijksmuseum restwarmte en restkoelte gebruiken voor verwarming van verschillende gebouwen waaronder het hoofdgebouw, verschillende ateliers en zelfs kantoren.

Koeltoren
Een koeltoren is een toren die warmte afvoert. Deze warmte wordt afgekoeld zodat de gebouwen verkoeld kunnen worden. Door de vele bezoekers komt er veel warmte naar binnen. De koeltoren zorgt ervoor dat deze overtollige warmte niet verloren gaat.

CO2-vraag gestuurde ventilatie
Door gebruik te maken van CO2-vraag gestuurde ventilatie, zorgt het rijksmuseum dat de ventilatie harder draait wanneer dat nodig is, en zachter wanneer het niet nodig is. Hierdoor wordt er minder energie verbruikt wat beter is voor het klimaat.

Ledverlichting
Het Rijksmuseum maakt gebruik van ledverlichting. Ledverlichting verbruikt ten opzichte van halogeenverlichting 85% minder stroom. En doordat ze ook nog eens 7,5x langer meegaan zijn ze een stuk duurzamer.

Inkoop groene stroom
Het rijksmuseum koopt groene stroom in. Groene stroom is duurzaam opgewekte energie, door middel van zonnepanelen, windturbines of waterkrachtcentrales. Bij het opwekken van groene stroom komt er geen of weinig CO2 vrij. Daarnaast zijn deze energiebronnen onuitputtelijk, waardoor komende generaties er ook nog gebruik van kunnen maken.

 

Bij elk onderdeel kan een grafiek toegevoegd worden. Deze grafiek zou bijvoorbeeld het energieverbruik over meerdere jaren kunnen weergeven.

Onderdeel 2

Het tweede onderdeel bestaat uit een interactief vragensysteem, zodat het museum te weten kan komen wat de bezoekers denken en vinden betreffende duurzaamheid.

Wat deze vragen kunnen inhouden is bijvoorbeeld:

  • Wat denkt u dat het rijksmuseum doet aan duurzaamheid?
  • Waar kunt u aan merken wat het rijksmuseum doet aan duurzaamheid?
  • Hoe denkt u dat het rijksmuseum nu energie opwekt?
  • Wat denkt u dat de grootste uitdagingen zijn voor het museum op het gebied van duurzaamheid?

In het museum komt een scherm waar een QR-code zichtbaar zal zijn, met het scannen van de QR-code zal de bezoeker geleid worden naar een website waar ze de bovenstaande 4 vragen gesteld zullen krijgen. Op het scherm met de QR-code zullen om de beurt de 4 vragen tentoongesteld worden met enkele gegeven antwoorden erbij. De manier waarop deze vragen en antwoorden weergegeven worden is hieronder in de afbeelding te zien.

Eindverslag:

Al deze informatie hebben we in een eindverslag verwerkt. Hier staat precies wat we gedaan hebben en hoe we dit gedaan hebben.

Eindverslag 5.1
PDF – 401,3 KB 63 downloads

Evaluatie:

Het project begon erg goed, maar tegen het einde begon alles wat minder soepel te verlopen. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb