Planten stress

Opdracht:

We konden deze periode tussen 2 opdrachten kiezen. De 1e opdracht had met licht te maken en was een creatieve opdracht. Wij hebben voor de 2e opdracht gekozen. Dat was plantenstress, we moesten gaan kijken of we planten onder ongunstige factoren toch kunnen laten groeien.  Dat moesten we doen door middel van een origineel experiment met de planten.

Deze opdracht valt onder de bètawereld: Water, energie en natuur

 

Opdrachtgever:

De opdrachtgever was Seed Valley, een bedrijf dat al veel experimenteert met planten. 

 

Vooronderzoek:

We zijn begonnen met een vooronderzoek. We hebben een heleboel vragen van de opdrachtgever beantwoord.  Nadat we alle vragen hadden uitgezocht en beantwoord hebben we het in 1 document samengevoegd tot een vooronderzoek.  Uit het vooronderzoek hebben we o.a. geleerd wat gunstige en ongunstige factoren voor een plant zijn om te groeien. 

 

Experiment: 

Na het vooronderzoek hebben we een experiment opgezet.  Ons idee was om kant en klare maaltijden als compost te gebruiken. Kant en klare maaltijden zijn bewerkt voedsel, we wilden kijken of dat ook zou werken. We hadden dit bedacht omdat er veel voedsel wordt weggegooid en een deel daarvan is kant en klaar. Als je dat voor planten kan gebruiken los je een deel van de enorme voedselberg die we weggooien op. 

We hebben ons experiment uitgeschreven en ook opgeschreven wat we dan bij de planten gingen meten om te kijken of ze het goed doen. We hebben besloten om het volgende te meten: kleur (van de blaadjes), lengte, aantal blaadjes en aantal bloemknoppen. 

Verder konden we onze plantjes nog in rood, blauw en zonlicht zetten. Met alles wat we gingen bekijken in ons experiment kreeg je het volgende schema.

Blauw licht 3 plantjes met gedeeltelijk kant en klare maaltijden
Zonlicht 3 plantjes met gedeeltelijk kant en klare maaltijden
Rood licht 3 plantjes met gedeeltelijk kant en klare maaltijden
Zero Dit is het 0 plantje om te vergelijken

Verloop experiment:

Het experiment ging goed, de plantjes groeiden goed. We zijn alleen 1x vergeten de plantjes in het zonlicht water te geven dus die zijn dood. Verder zijn de andere plantjes goed gegroeid. We hebben al onze metingen in een Excel document gezet om het goed bij te kunnen houden. 

De plantjes groeiden goed, maar niet geweldig. De conclusie is dat plantjes kant en klare maaltijden geven wel werkt, maar dat er andere manieren zijn die beter werken. 

 

 

Eindresultaat:

Hierboven zie je foto's van de eindresultaten. Het linker plantje is de nulmeting. De middelste plantjes zijn de plantjes die in rood licht hebben gestaan en de plantjes helemaal rechts zijn de plantjes die in blauw licht hebben gestaan. 

 

 

Vragen Opdrachtgever
Word – 1,1 MB 62 downloads
Metingen plantjes
Excel – 10,8 KB 63 downloads

Maak jouw eigen website met JouwWeb